Анализ на румънската електронна търговия

Анализ на Termene.ro, преди началото на Black Friday: Електронната търговия набира скорост. Коефициентът на откриване на нови фирми се е удвоил. Mаржoвете на печалбата растат
Електронната търговия започва да се разраства все повече в Румъния, което личи особено ясно в коефициента на новооткрити фирми в тази сфера. Това е един от изводите от анализа на Termene.ro, проведен по повод Черния петък, най-голямото събитие със специални оферти за годината.
В настоящия момент, на официалния старт на Черния петък в Румъния, над половината от приблизително 10 000 фирми, които развиват дейност в тази област, са създадени след 2017 г., тоест преди по-малко от две години.
През последните десет години, темпът на създаване на специализирани в този вид дейност фирми предимно се удвоява. Ако през 2008 г. в Румъния са били създадени около 250 фирми, през 2012 г. (четири години по-късно), броят на откриванията се е удвоил до 500, а през 2015 г. (след още три години), той се е удвоил отново, на 1000, за да се удвои отново до 2000 новосъздадени фирми само две години по-късно, през 2017 г.

 

„В областта на електронната търговия имаме хиляди фирми, създадени преди по-малко от две години и се предполага, че за голяма част от техните управители, това е първи опит да правят бизнес. Колко ли от предприемачите от тези фирми наистина имат капацитета да издържат на натиска на пазара и по-важното – колко от тях имат необходимата етика, така че в случай на неуспех да не създадат оперативни проблеми на доставчиците, с които си сътрудничат? “, казва Адриан Драгомир, главен изпълнителен директор на Termene.ro
Въпреки че все повече фирми се създават, за да развиват дейност в областта на електронната търговия, приходите и печалбите, които те могат да постигнат, също се увеличават. През 2016 г., фирма в областта на електронната търговия е имала приходи от средно 487 хиляди леи и печалба от 23 хиляди леи, докато през 2018 г. средните приходи са се увеличили с над 40 хиляди леи (около 10%), достигайки 529 хиляди леи, а средната печалба нараства до 38 хил. леи (почти двойно). Средно, както през 2016 г., така и през 2018 г., фирмите в тази сфера имат само по един служител.

Марж на печалбата: При продажба от 100 леи, за теб остават 7 леи
Друг релевантен показател е рентабилността, чрез която се определя сумата, която остава за предприемача след продажбата на даден продукт. При електронната търговия увеличение се набклюдава и при рентабилността: ако през 2016 г. при продажба от 100 леи, за фирмата са оставали по-малко от 5 леи (рентабилност от 4,88%), през 2018 г., рентабилността е достигнала до 7,29%.

Електронната търговия изглежда на пръв поглед много достъпна област за младите предприемачи, които правят първи опити на пазара. На практика, с един-единствен служител можете да очаквате годишни приходи от над 100 000 евро, от които за Вас ще останат 8 000 евро. Това е добро решение и за тези, които правят първи стъпки на пазара, но колко от тях наистина са в състояние да постигнат и успехи на този паар?
Производител срещу търговец: Кой поема риска?
Търговията предоставя възможност на производителя да направи продукта си известен чрез търговеца, но в същото време го принуждава да предлага своите продукти, като приема система за отложено плащане. Тоест, производителят предлага продуктите днес, а търговецът ги плаща изцяло в срок, който може да надвиши 90 дни.
Oбращаемостта на наличностите показва колко бързо се продава стоката, която се търгува и която търговецът купува от производителя (или друг търговец). През 2016 г. фирмите за електронна търговия успяват да продадат стоките си средно за 52 дни от момента на закупуването, докато през 2018 г. скоростта леко се увеличава до 54 дни от момента на закупуването.
„Има 54-дневно забавяне между момента на закупуване на стоката от производителя и момента на продажбата ѝ към крайния клиент или друг търговец. Много фирми приемат в този случай плащане в предварително договорен срок, който обаче често се пресрочва. Смятам, че инструмент като redBill е от съществено значение за дейността на всеки, който работи с фирми в областта на търговията “, смята Адриан Драгомир.
redBill е продукт, разработен от платформата Termene.ro, чрез който фирмите могат да докладват тези свои клиенти, които не са платили фактурите си навреме, могат да възстановят парите си за неплатени фактури и могат да проверят безплатно дали която и да е фирма в Румъния е била докладвана от други доставчици.
Половината от пазара – повишен риск от несъстоятелност
Достъпността и лекотата, с която всеки може да навлезе на този пазар имат и страничен ефект, особено за доставчиците, а именно – риск от несъстоятелност на търговеца. С изключение на наскоро създадените фирми, за които този риск не може да бъде преценен правилно, в областта на електронната търговия останалите фирми също са изложени на повишен риск от несъстоятелност. Обявяването в несъстоятелност означава, че съответната фирма (търговецът в този случай) вече не може да плаща на своите доставчици в рамките на договорения срок, като е много вероятно да съществува и риск да не може да плати изобщо.

 

 

 

Предприемачески дух на пазара за електронна търговия
Въпреки че в случая на електронната търговия, географското пространство, в което дадена компания развива дейност не е от значение (в сравнение с класическата търговия), около половината от фирмите в сферата са базирани в Букурещ или окръг Илфов. Следват ги окръзите Клуж, където се намират само 6% от дружествата, Бихор и Тимиш със само с 4% и Яш с 3%.

„Електронната търговия има голямо предимство, защото премахва географския компонент от уравнението. Днес, с помощта на куриерските компании, продуктът може да бъде доставен за по-малко от 24 часа от поръчката, от всяка точка до почти всяка точка в Румъния. Въпреки това, разликата между броя на фирмите, открити в региона Букурещ-Илфов и тези в останалата част от страната е много голяма, което показва, че предприемаческият дух присъства в по-голяма степен тук “, е на мнение предприемачът Адриан Драгомир.
За Termene.ro
Termene.ro е компания, създадена през 2014 г. с идеята да предостави възможност на фирмите да идентифицират бизнес възможностите и правилно да преценяват рисковете, за по-успешен бизнес, чрез предлагането на интуитивна и много лесна за използване платформа. Над 50 000 фирми имат ежедневен достъп до цялата платформа, която предлага в реално време актуализирана финансова и правна информация за румънските компании.